Jubileum 1998

På bilden ser ni ett av jubileums alstren. Långviks byahusförening överlämnade denna vas som gåva till Fil dr Alf W Axelsson för den bok han skrev 1983 med titeln: Långviks Glasbruk- ett norrbottniskt industriäventyr. Gåvan överlämnades vid en enkel ceremoni som ägde rum i Långviks gården "Glashyttan" 1998.
Jubileumssigillet med inskriptionen LWK,1/3 funnet 29 maj 1998 i samband med att årets potatisland begödslades hos Iréne och Östen Fjällström i Långvik, en skänk från ovan som gav dem mod och styrka att klara av förberedelserna för jubileet. Sigill av olika typer fästes på glasföremålen för att visa var de var blåsta. Långviks glasbruk var en stor tillverkare av buteljer.
Söndagen den 26 juli 1998 klockan 9 på morgonen öppnas kylugnen av Inga-Maj Wikström, Långvik och Erich Pohl, Orrefors. Ca 20 alster blåsta under jubileet ser dagens ljus för första gången. Några av föremålen befinner sig nu på så skilda plater som Orrefors, Växjö, Luleå och Piteå.

Från vänster ses Alf W Axelsson författare av boken om Långviks Glasbruk
Till höger står Arne Forsén kollega till Alf.

Den här spegelramen är tillverkad på 1870-talet av en av de skickligaste glasblåsarna vid bruket. Enligt Frans Dahléns släktkrönika så fick han idén i en dröm. Frans far, Erik Dahlén var bruksegendomens siste ägare. Gösta Lind, Hudiksvall, en av släktens ättlingar är innehavare av spegeln.
En överblicksbild över festligheterna i samband med jubileet 25 juli 1998. Här låg hyttområdet med glasbrukets kaj och dess funktionsbyggnader.
Besökarna kunde under dagen förutom att titta på glasblåsning, gravyr, spiksmide och näbbskosömnad, även inhandla boken om glasbruket, jubileumssmycket, tavla och bordsunderlägg med motiv från glas-brukstiden, och inte minst äta korv och hamburgare, dricka, kaffe mm.

Föreläsningarna under jubileums-dagarna ägde rum i Långviksgården Glashyttan. Inleder gör Margareta Artéus följd av Lars Hellsten och Erich Pohl, Orrefors samt Lars Thor, Glas-museet i Växjö och Lars Westergren "glasdyrkare" från Stockholm. En andäktigt lyssnande åhörarskara får se på och höra om det fascinerande material, som heter glas.

Hyttmästare Erich Pohl och formgivare Lars Hellsten, båda Orrefors, demonstrerar för en entusiastisk publik hur glasblåsning går till i Långviks "Gula hytta" 25 juli 1998. Pohl har sina rötter i Böhmen liksom Christian Faller, Långviks andre hyttmästare 1802-1819. Lars Hellsten har snart i 30 år varit Orrefors trogen.

Här anländer dessa två herrar till jubileet vid hamnen.

Här ses till vänster Lars-Åke Nording och Östen Fjällström gestalta Löjtnanten Johan Petter Turdfjell och hans chef vid Piteå kompani Kapten Lars Arvid Dahlberg, grundare av Långviks Glasbruk.

 

 

Inför Jubilet Östen på väg att göra en omedveten kriminell handling.
Han skulle samla in glasspill inför jubileums smältan. Det skedde på lagskyddad mark
.